Roesbrugge

Graag geven we hier info over de geschiedenis van Roesbrugge aan de hand van foto's, documenten en herinneringen uit de oude doos!

;

 


De Folkloristische Fusie Stoet:

Gerda Vandermarliere uit de Lindestraat vertelt: 

‘In 1975, na een spel zonder grenzen tussen de gemeenten Roesbrugge, Watou, Proven te Proven is het feestcomité én het idee van een reus ontstaan.
Ter gelegenheid van dit spel werd namelijk een grote kop gemaakt door mijn papa ( Willy Vandermarliere – links op de foto) en afgewerkt door Mieke Cornette (mijn schoonzus).

Tussen pot en pint werd er gebrainstormd om Roesbrugge meer op de kaart te zetten.  Want op 1 januari 1977 werd de fusie met Poperinge een feit.

Een fusie-stoet zou met de kermis door de straten van Roesbrugge trekken, en als men zei een stoet hoorde daar een reus bij. Met het idee van de grote kop nog in zijn achterhoofd zei mijn papa:’ ik maak wel een reus, en zo geschiedde’.  De romp werd gemaakt uit staal en door Ignace en Willy Vandermarliere aan elkaar gesoldeerd. De kop werd weer door Mieke Cornette gemaakt.  Het patroon van de kleren van de reus werd door Zr. Gemma (het toenmalig schoolhoofd van de meisjesschool) getekend en geknipt en Mia (mijn zus) en Willy stikten de kleren.’ 

De Reus Karel de Blauwer was geboren! En hij stond symbool voor de vrije geest van het dorp na bijna 2 eeuwen als zelfstandige gemeente te hebben bestaan – iets waar men heel erg de nadruk op wou leggen tijdens de fusie-stoet.

 

 

En hier zie je het programma-boekje van die fusie-stoet in 1976. Leuk om te lezen - er wordt verwezen naar de Roesbrugse rijkdommen uit het verleden!